Bediening & Visualisering

Een belangrijk onderdeel van de intelligente gebouwtechniek is de ergonomie. Het gebruik ervan moet vooral gemakkelijk, visueel en intuïtief zijn. De bediening kan bestaan uit bedieningselementen zoals standaard schakelaars en tasters, touchscreens, smartphones en tablets. Het is essentieel dat al deze bedieningselementen naadloos met elkaar samenwerken en toelaten dat het volledige systeem gemakkelijk te bedienen is. Het bedienen, besturen en de visuele informatie behoren in essentie in één systeem samengebracht te worden.

Met de standaard schakelaars en tasters blijft het mogelijk om de installaties op de vertrouwde manier te bedienen. Buiten de standaard schakelaars en tasters voor de basisfuncties, zoals het schakelen van verlichting, zijn er ook bedieningselementen voor verwarming, deurcommunicatie, muzieksturing etc. Visualisatie zorgt ervoor dat de gebruiker via een overzichtelijke beeldschermindeling alle aanwezige functionaliteiten kan bedienen en informatie krijgt over de ingeschakelde apparaten, de ingeschakelde automatische programma’s (scenario’s), eventuele camerabeelden, energieverbruik, servicemeldingen etc. Dit alles direct binnen handbereik (smartphone) en op een vaste plaats in het gebouw, bijvoorbeeld in de hal of woonkamer.

Visualisatie software (apps) is verkrijgbaar voor alle mogelijke computersystemen, tablets en smartphones (Windows®, Windows Phone®, Apple iOS® en Google Android®). Het design van de apps is meestal gebaseerd op een grafische weergave van vooraf gedefinieerde categorieën, ruimte- en functievlakken (met ieder een eigen icoontje) om zodoende snel en intuïtief naar de gewenste functie te kunnen navigeren.